maanantai 21. huhtikuuta 2008

Sanya, Hainan Province, China

Kauas on pitka matka. Nyt se silta kylla tuntuu... Perjantaina hyppasin junaan Chengdusta kello 22.36 ja lahdin kohti Guangzhouta eli Kantonia. Junamatka taittui mukavasti nukkuen ja Huang ...?[Keltainen Joki] kanssa jutellen. Matkaa taitoin jalleen kansan parissa halvassa luokassa. 32 tuntia myohemmin sunnuntai aamuna kello 6.30 saavuin Kantoniin. Pikkuisen siina ajattelin, etta mitahan tama paiva tuo tullessaan. Maanantaista eteenpain olin varannut ja maksanut hotellin Hainanin saarelta, ja itsellani ei ollut viela tietoakaan lipuista jolla sinne paasen. En myoskaan tiennyt mille rautieasemalle saavuin, mista asemalta seuraava juna lahtee, saako viela lippuja Hainanille ja missa pain on yleensa Kantonin keskusta. Lisaksi siskoni lahetti viestin, etta Hainanille on odotettu taifuunia viikonlopuksi CNN uutisten mukaan. Silloin ei ollut tietoa minne ja kuinka kovasti se iskee.

Ensimmaisena totesin, etta rinkasta on paastava eroon, koska todella kuuma ja kostea ilma toivotti minut tervetulleeksi Kantoniin. Aikaisemmin Pekingissa ja Chengdussa ilma oli ollut sopivaan viileaa, noin 20 asteista. Asemalta loytyi monta sailytys paikkaa, mutta ainoastaan junalippua vastaan, jota mulla ei ollut. Henkilokunta neuvoi menemaan jonnekkin hotellille muutaman kilometrin paahan ja sielta saisin lipun. Luovuin heti siita ajatuksesta, kun ei ollut karttaa mista nayttaa taxi kuskille osoite. Sitten loysin asemalta lipunmyyntipisteen, jossa kassoja riitti, mutta englannin kielesta ei ollut tietoakaan. Valitsin sattumanvaraisesti yhden ja heti tarppasi. Sain lipun (27 euroa) samana iltana lahtevaan junaan ja se vielapa lahti samalta asemalta. Heti sen jalkeen sain rinkkanikin sailytykseen.

Seuraavaksi valitsin arpomalla suunnan johon lahdin kavelemaan. Hetken kuljettuani saavuin puiston portille (Liuhua Lake Park) ja ajattelin maksaa sisaan ja menna hetkeksi hengahtamaan sinne. Kello oli siina vaiheessa noin kahdeksan. Silmaillessani puistoa totesin sen olevan erittain kaunis ja suuri. Lahdin kiertamaan jarvea ja katselin kun aamuvirkut olivat saapuneet puistoon harjoittamaan Taijia. Puistossa oli erillaisia alueita ja saaria. Jossakin alueella ei saanut puhua, jossakin toisessa osassa oli kuntolaitteita ja pingispoytia. Toisaalla oli sulkapallo kenttia, puutarhoja, tanssiaitauksia lajiteltuna tangon, samban ja kaiken muun mukaan. Yhdella alueella ihmiset potkivat jotain paikallista sulka kapistusta, samalla tavalla kuin me potkimme ringissa palloa ja yritamme pitaa pallon ilmassa. Katsellessani ja naureskellessani perheille jotka potkivat kapistusta, paikallinen mummo tuli nykimaan hihasta. Han tarvitsi pelikaverin. Pieni hapea nousi kasvoileni, kun en parjannyt ollenkaan. Mummo oli tosi hyva. Se parjaisi kaikille tutuilleni siina lajissa, jopa Jonille. Hetken potkittuani jatkoin kierrostani ja kun sain sen paatokseen kello oli jo kaksi.

Lahistolta sain ostettua kartan ja lahdin keskustaan kavelemaan ja syomaan. Illalla palailin asemalle ja hyppasin Hainanin junaan, joka lahti 21.30. Junamatka oli sinansa mielenkiintoinen, etta aamulla kuuden aikaan juna pakattiin laivaan ja merimatka taittui maisemia katsellessa junasta kasin. Junasta ei paassyt kannelle, tosin laivamatka kesti vain kaksi tuntia. Aamulla kello 9.30 juna saapui Haikoun rautatieasemalle 568 kilometrin jalkeen. Asemalla englantia ei puhuttu, mutta kirjoitettuani kaupungin nimen "Sanya" paperille, ohjattiin mut oikeaan bussiin. Silla paasin Haikoun etelaiselle bussiasemalle, josta ostin lipun Sanyan kaupunkiin. Lipun saatuani lahtoon oli vain kolme minuuttia, joten kauan ei tarvinnut odotella. Bussi oli todellakin luxus ja maksoi 7,8 euroa/270 kilometria. Tie Sanyaan on loistava ja matkaan kului vain 2.5 tuntia. Matkalla soitettiin tietysti karaokevideoita ja sain nauttia kauniista laulusta. Aasialaiset nayttavat rakastavan laulua ja karaokea.

Taalla Sanyalla maijailen Sunya Eagle hostellissa, joka on ihan OK. Oma huone maksaa 12 euroa/vuorokausi. Taifuunista taalla ei nay jalkeakaan, joten ei tainnut iskea... Lampoa on yli 30 astetta ja aurinko paistaa. Meressa on uitu ja naama on karahtanyt. Paikkana tama on ihan samanlainen kuin kaikki muutkin turistirysat. Ravintoloita, baareja, hienoja hotelleja ja kalliimmat hinnat. Valilla tuntuu tosin kuin olisi venajalla. Kaikki tekstit on venajaksi ja kiinaksi. Mahtaakohan Venajan mafialla olla rahoituksia kiinni taalla. Taalta lahden takaisin Kantoniin ehkapa lauantaina. Maanantaina on kuitenkin lento Nepaliin Kantonista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hajoo sinne rantaas...niin ja rannalla voi joutua ryöväyksen kohteeks,oo varovainen.
-joni-

Eebo kirjoitti...

Täältä voi seurailla taifuuneja:

http://tsr.mssl.ucl.ac.uk/tracker/dynamic/main.html

Unknown kirjoitti...

Hetkinen...Eihän naaman pitänyt enään palaa kun se on jo kerran palanut. Toi junalla matkustaminen menee siis ihan tutulla kaavalla, riittää kun on paikalla joitakin minuutteja ennen lähtöä, max 5min. Ihme kyllä täälläkin paistaa aurinko.

Timppari

Anonyymi kirjoitti...

vesan-vaimo-marjaana kävi täällä ekaa kertaa kurkkimassa siun reissua töitä vältellen... Mahtavalta vaikuttaa ja kateeksi käy!

(itse kyllä varmaan kuolisin stressiin jos olisin matkalla "jonnekin" asemalle "jollain junalla" ja tarkoituksena ois päästä "johonkin" määränpäähän "jotenkin" "joskus"... ARGHHH!)

Täällä koto-Suomessakin on jo lähes hellettä! +14 astetta! =) Tsemppiä ja hyvää reissunjatkoa!! -marjaana-