keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

Chengdu, Sichuan Province, China (osa2)

Viikko vierahti mahdottoman nopeasti Chengdussa. Suureksi kaupungiksi tama on ollut oikein mukava paikka. Tama on huomattavasti vihreampi kaupunki kuin Peking; tosin, taalla on jo kesa. Aikaa vaan pitaisi olla paljon enemman. Metroa ei ole, mutta liikkuminen taksilla on edullista. Esimerkiksi 15 kilometrin matka panda puistoon vei aikaa 40 minuuttia ja maksoi 2 euroa 30 senttia. Jokaisesta taksimatkasta, noin 10 senttia menee pandojen hyvaksi. Sichuan (Chengdu) on kuuluisa kahdesta asiasta: tulisesta ruoastaan ja pandoista. Lisaksi Chengdu tunnetaan jalkahieronnasta ja Kiinan laiskimpana kaupunkina.

Sichuanin perinne ruokaa, eli Hot Pottia tuli kokeiltua. Homma toimii nain. Poydassa on pata, jossa liemi kiehuu koko ajan. Ainekset tilaat listalta ja ne tuodaan raakoina poytaan. Itse keittelet ne siina edessasi olevassa padassa. Liemi on taynna pelkastaan chileja, puna -ja viherpippureita. Niita on tuhansia. Sitten vaan herkuttelemaan. Sisko naureskeli, kun katseli mun syomista. Hiki valui, silmia kirveli, suu oli liekeissa ja aika-ajoin olin kuullemma punainen kuin pippuri. Jopa aamuinen vessassa kaynti oli varsin poltteleva tapahtuma. Ruokailu on sinallaan kokemus, mutta ei mikaan gourmet elamys.

Panda puistossa kavin kahdesti. Ensimmaisen kerran otin reissun hostellin kautta. Silla reissulla vietettiin aamulla kaksi tuntia puistossa ja lahdettiin pois. Paivalla pandat nukkuvat ja paikallisten mielesta siina ei ole mitaan nahtavaa. Mielestani siinakin on ihan riittavasti, jos ei ole niita ennen nahnyt. Sen lisaksi puisto on jo itsessaan niin kaunis paikka, etta siella saa helposti paivan kulumaan. Tanaan menin aamulla sinne omin avuin ja katselin pandojen touhuilua koko paivan. Niihin ei voi olla ihastumatta. Kainaloon saa kaapattua pandan noin 40 eurolla ja se raha kaytetaan heidan hyvaksi. Sisko antoi mulle eilen rahaa ja sanoi, etta osta silla itsellesi etukateen synttarilahja, pandan kanssa. Oma retki takseineen maksoi tismalleen saman verran kuin jarjestetty, mutta sai vietaa koko paivan, niinkuin halusi. Parasta oli, etta paivalla siella ei ollut juuri ketaan. Sai taysin rauhassa ihmetella. Ekalla kerralla puistossa tormasin sattumalta Marleeneen ja Johniin, joiden kanssa vietin viikon Gobilla. Uskomaton sattuma. Maailma tuntuu joskus pienelta.

Siachun oopperassa tuli myoskin kaytya. Naytos oli mahtava. Nimesta poiketen, se ei ole ooppera, vaan koostuu monesta eri osasta. Naytoksessa on akrobatiaa, komediaa, musiikkia, varjokuvia ja paljon muuta viihdyttavaa; pitkalla historialla ja ammattitaidolla esitettyna. Juuret oopperalle loytyvat 1400 luvulta.

Reissuni suurimman kysymyksen ja paatoksen eteen jouduin miettiessani: " voiko aija ottaa jalkahieronnan?". Tovin sita itselleni perusteltuani ja Himalajaa miettiessani paatin, etta voi ottaa. Toinen kerta oli jo helpompi. :0)

Perjantai iltana kello 22.26 lahden junalla kohti Guangzhouta eli Kantonia. Junamatka sinne kestaa 31 tuntia, ja taas matkustan halvimmassa luokassa (42 euroa). Matkaa kertyy 2461kilometria. Sielta pyrin jatkamaan mahdollisimman pian Hainanin provinssiin, Haikoun kaupunkiin. Matka sinne taittuu junalla ja laivalla. Saari sijaitsee Pohjois-Vietnamin itapuolella. Saarta kutsutaan Aasian Hawajiksi. Kiinan kohteet meni uusiksi Tiibetin rajojen sulkeuduttua. Hiukan harmittaa, kun tasta olisi linnuntieta matkaa enaa noin 1300 kilometria Lhasaan.

Kiinassa on boikotissa Blogspot, joten kommentteihin en pysty vastaamaan. Blokkeri toimii, joten sivuja pystyn muokkaamaan, mutta en nakemaan. Ilmeisesti myos Kiinaa koskevat tekstini olivat tarkastuksen alla, koska ne olivat kuulemma hetken aikaa olleet poissa sivuiltani. Tietyista asioista ei auta kirjoittaa...

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Moro!Pyöräilin tänään ranchillesi ja siellä kevään merkit näkyivät. Pihassa kukki jotain kukkia mitä tosimies ei tietenkään tunne.Aita oli leikattu, ja kaikki oli ok.Laitoin sähköpostia. Toivottavasti pääset vastaamaan.
Liikkumista helpottaa jos palautat sen pandan...=)
Kaikkee hyvää!!
T:Timppari

Anonyymi kirjoitti...

Terve!
Hienoa, että sinulla on mennyt kaikki hyvin,vähän mietitytti tuon Tiibetin tilanteen takia sinun
tilanteesi,mutta kaikki tuntuu menevän suunnitelman muutoksista huolimatta ihan ok. Hyvä blogi sinulla, täytyy seurata nyt kun löysin tänne.
T:Ilpo
p.s. ao:n toimikunnalta terveisiä!!