sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Phnom Penh, Cambodia

Phnom Penhissa, Kambodzan paakaupungissa ollaan taas vajaan vuoden jalkeen. Viimeksi vietin Lissun ja Timon kanssa taalla vain yhden yon. Siita kerrasta meilla kaikilla jai jotain hampaankoloon. Toisaalta ihmettelin sita, koska Phnom Penhin parhaat alueet ovat hyvin kauniita. Katuja koristavat uudet ja nayttavat temppelit ja temppelimaiset rakennukset. Mekong joen rantakatu on suoraan kuin Pariisista. Ranskalaiseen tyyliin rakennetut talot, kahvilat ja ravintolat kertovat ihan jostain muusta kuin kehitysmaasta. Tyylin tanne ovat jattaneet aikoinaan ranskalaiset kolonialistit. Kauniiden kulissien takana on kuitenkin synkka menneisyys ja koyhyys. Irroittamalla katseen rakennuksista ja siirtamalla sen kadulla kulkeviin ihmisiin, tajuaa maan todellisen tilan. Katukuvassa kaikki taistelevat rahasta ja lankkarina et saa hetken rauhaa kadulla. Vammautuneet ihmiset kerjaavat sitkeasti, eivatka helpolla luovuta. Nuorimmat myyjat ovat ialtaan noin viisivuotiaita, jotka kantavat painavia kirjalaatikoita ja tinkivat turistien kanssa. Nuorimmat seksia myyvat tytot ovat arvioni mukaan noin 13-14 vuotiaita. Yhtena iltana noin 10 vuotias poika yritti kaupata mulle ooppiumia. Viereisessa hotellissa huone maksaa enemman kuin pimeilla markkinoilla myytava pieni lapsi, jonka keskihinta on 150 dollaria.
Ei ole ihme, etta jotain jai viimeksi hampaankoloon...

Tanaan tapasin orpokodin vapaaehtoistyontekijoita. Siella tyoskentelee nelja suomalaista. Huomenna kahdeksalta he hakevat mut ja sitten menemme orpokodille, joka sijaitsee lahella keskustaa. Huomisen jalkeen olen tulevaisuuden suhteen viisaampi.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Moro!
Laittelin s-postia.Joo kyllä pääkaupunki oli puleerattu tosi nätiksi, keskusta varsinkin. Bussimatka takaisin Vietnamiin näyttikin sitten karun totuuden maasta. Todellisena talkooihmisenä, sulle ei varmasti tule ongelmaa, sen suhteen mitä voisit siellä orpokodilla tehdä. Älä kuitenkaan yritä saada niihin sähköjärjestelmiin tolkkua... Koti viidakkosi voi oikein hyvin.
T:Timppari